Kan hjertestans ramme alle?

Ida Eide var i sitt livs form, og hun følte seg slett ikke syk denne dagen. Tvert imot. Hun hadde meldt seg på mosjonsløp så sent som kvelden før og gledet seg til å være med.

Lørdag 1. september sto Ida på start for å løpe det fem kilometer lange Norgesløpet på Jessheim i Akershus. Etter ca. 3 km stoppet hun og gikk ut til siden. Selv om hun stoppet opp, vinket og heiet hun på kusinen Bente som også deltok i løpet.


Ida avbrøt uten at noen la merke til det

Det er ingen som vet nøyaktig hvordan Ida kjente seg og hva hun tenkte på dette tidspunktet, men det kan virke som hun bestemte seg for å bryte løpet og å ta raskeste veien tilbake til start. Hun valgte derfor å krysse over en parkeringsplass for å ta raskeste veien tilbake til målområdet, istedenfor å følge løypen tilbake til målområdet. Hun rekker å komme litt vekk fra folk, ved siden av et næringsbygg før hun igjen antagelig føler seg dårlig og setter seg ned inntil veggen på bygget. Her ble hun funnet. Hjertet hadde stoppet.


Funnet for sent

De som fant henne satte umiddelbart i gang med hjerte- og lungeredning. Ambulansehelikopter var raskt på plass etter få minutter. Hjertestarteren de hadde med fikk Idas hjerte til å starte å slå igjen på første forsøk. Etter nesten et døgn med fantastisk innsats av det norske helsevesenet kom likevel den tunge beskjeden om at Idas liv dessverre ikke kunne reddes. Det hadde gått for lang tid fra Ida sitt hjerte stoppet til det begynte å slå igjen og skadene var blitt for store.


Følte seg frisk til det siste

For alle som kjente Ida kom dette som et stort sjokk. Sunne, spreke, livsglade Ida! Hun som elsket å trene, enten det var skiturer hjemme på Beitostølen sammen med familien eller løpeturer i Oslo med kjæresten Nils-Ingar og noen av sine mange gode venner. Hun som Ikke hadde følt seg syk eller dårlig i tiden før løpet, men tvert imot bestemte seg for å etteranmelde seg til løpet kvelden før. Det skulle ikke kunne skje, men det skjedde.


Rask førstehjelp og hjertestarter er nødvendig

Dette viser to ting. For det første, at selv om hjertestans heldigvis skjer veldig sjelden, så kan det ramme alle og det kan komme helt uventet. For det andre, viser det hvor viktig det er med rask førstehjelp og bruk av hjertestarter når ulykken først skjer. Det redder liv!

Ida Eides minnefond er opprettet nettopp av den grunn, for å redde liv.